recepty

Recepty

recepty

Jak využít vejce, abyste s nimi neplýtvali

Co bylo dříve, vejce nebo slepice? Ne, nebojte se, dnes nebude tématem otázka, na kterou hledá lidstvo odpověď již tisíce let. Otázkou dnes je, jak využít všechny složky vejce, tedy bílek, žloutek i skořápku. Spousta receptů totiž vyžaduje jen jednu část vajíčka a zbytek se bez rozmyslu stává součástí problému s názvem food waste. Doporučení je hned několik.

recepty

Nedělní oběd na tři dny aneb Jak to dělat jinak

Pečené kuře s brambory a zeleninou jako nedělní oběd je jedním z klasických českých jídel. Jen málokdy ho však sníme naráz, a tak nám zůstane na další dny. Už v pondělí ho máme po krk a zbytek letí nekompromisně do odpadu. S takovým plýtváním se dá jednoduše skoncovat. Stačí trošku tvořivosti a nedělní oběd přeměníme v několik zajímavých a dobrých jídel. Tady je pár tipů.

recepty

Brambory na více způsobů aneb Jak s nimi již nikdy neplýtvat

Brambory vařené, opékané, pečené, ale i bramborová kaše. To všechno jsou různé úpravy brambor, které jsou asi nejoblíbenější a nejčastější přílohou mnohých jídel. Mnohokrát ale uvaříme této přílohy víc, než je nutné, a přebytky nejčastěji končí tam, kde by neměly. V koši. Co připravit z brambor, aby neskončily jako food waste? Řešení je hned několik.

recepty

Recepty z chleba, o kterých jste do teď neslyšeli

Chléb kupujeme pravidelně, několikrát týdně, protože co je lepší, než čerstvý měkký chléb ke snídani? Protože se nám ho ne vždy podaří spotřebovat celý, zůstane v chlebníku, ztvrdne, chytí plíseň a putuje do odpadkového koše. Jak se této situaci vyhnout? Stačí se naučit, jak ho spotřebovat, dále ho použít a také ho správně uskladnit.

recepty

Co s nepodařeným piškotovým korpusem nebo odřezky koláče?

Narozeniny, svátek, večírky, oslavy – umíte si je představit bez výtečných koláčů, řezů nebo dortů? Bez oblíbeného zákusku, punčového řezu nebo sachr dortu? To asi nikdo. Ale pravda je, že někdy to s koláči nebo zákusky trochu přeženeme. Týden leží v lednici, oschnou a nakonec skončí v koši. Navíc při krájení koláčů zůstávají odřezky, které taky vždy nevyužijeme, a nakonec putují do odpadu. Jak se takovému plýtvání vyhnout?

recepty

Zůstala vám zelenina a nevíte, jak ji využít? Poradíme vám, co s ní, aby neskončila v koši

Velké nákupy jsou naší každodenní rutinou. Z obchodů si nosíme plné tašky potravin a surovin, které v konečném důsledku ani nejsme schopni spotřebovat. A tak se často stane, že nám zůstanou suroviny, které bohužel nakonec skončí v odpadu. Mezi nejčastěji vyhazované potraviny patří zelenina, a proto vám v následujícím textu nabídneme několik receptů, které vám ukáží, jak zeleninu zpracovat a využít.

recepty

Chutné recepty ze zbytků rýže, které vás zaručeně dostanou

Rýže patří mezi nejoblíbenější přílohy k masu a určitě se vám již stalo, že jste jí uvařili víc, než bylo potřeba. Abyste ji nemuseli vyhazovat, přináším vám několik rychlých receptů, které si určitě oblíbíte.