Chutné recepty ze zbytků rýže, které vás zaručeně dostanou

Rýže patří mezi nejoblíbenější přílohy k masu a určitě se vám již stalo, že jste jí uvařili víc, než bylo potřeba. Abyste ji nemuseli vyhazovat, přináším vám několik rychlých receptů, které si určitě oblíbíte.

Rýžové placky se sýrem

Pokud vám zůstalo víc rýže, tak ji určitě nevyhazujte, ale připravte si skvělé rýžové placky. Postup je plně jednoduchý – uvařenou rýži promíchejte s nastrouhaným tvrdým sýrem, přidejte vajíčko, aby se směs hezky spojila, nezapomeňte na česnek a okořeňte dle chuti. Tvarujte placky, které obalíte ve strouhance a následně usmažte na oleji. K plackám si dejte zeleninový salát a chutná a rychlá večeře je na světě.


Rýžový nákyp

Vychytávka našich babiček má stále ještě mnoho fanoušků. Rýži zalijte mlékem a přiveďte k varu. Dlouho ji vařit nemusíte, protože rýže už byla hotová. Stačí pár minut na to, aby se mléko trochu vsáklo do rýže, a poté necháme směs vychladnout. Žloutek smícháme s cukrem, se zavařeným ovocem přimícháme do rýže a z bílku uděláme pevný sníh a přidáme ho k rýžové směsi. Vysypeme do formy na pečení a pečeme zhruba půl hodiny. Posypeme práškovým cukrem a popřejeme si dobrou chuť.


Koložvárské zelí

Tento recept možná není nejjednodušší nebo nejrychlejší, ale o to je chutnější. Surovin je třeba trochu víc, ale je dost možné, že všechno najdete doma v lednici, takže další nákup určitě nehrozí. Potřebujeme již zmíněnou uvařenou rýži, kysané zelí, zakysanou smetanu, mleté maso, klobásu, cibuli a koření. Vše si dopředu připravíme.

Mleté maso podusíme na cibuli, osolíme, opepříme, přidáme sladkou mletou papriku. Kysané zelí také podusíme na cibulce, okořeníme a přidáme sladkou papriku, aby zelí dostalo krásnou barvu. Když je vše hotové, můžeme začít s vrstvením do vyšší zapékací misky. Začneme zelím, následuje rýže, mleté maso a klobáska nakrájená na kousky. Znovu zelí, rýže, mleté maso, klobáska. Poslední vrchní vrstvou je zelí, které se zalévá zakysanou smetanou (může být smíchaná s vajíčkem). Po půl hodině pečení se vám rozvoní celá kuchyně a výsledkem vašeho kuchtění bude výborné a syté jídlo, které určitě nikdo neodmítne. :)