Jak využít vejce, abyste s nimi neplýtvali

Co bylo dříve, vejce nebo slepice? Ne, nebojte se, dnes nebude tématem otázka, na kterou hledá lidstvo odpověď již tisíce let. Otázkou dnes je, jak využít všechny složky vejce, tedy bílek, žloutek i skořápku. Spousta receptů totiž vyžaduje jen jednu část vajíčka a zbytek se bez rozmyslu stává součástí problému s názvem food waste. Doporučení je hned několik.

Bílek

  • Pečivo – potřete před pečením bílkem chléb, koláč, muffiny nebo jakékoliv jiné pečivo. Zabezpečíte mu tak přitažlivý lesk a zároveň se díky bílku na povrch snadněji přichytí jakýkoliv posyp.
  • Koktejly – vyšlehaný bílek se přidává do koktejlů. Tím, že se napění, dodá drinku hedvábnou strukturu.
  • Ořechy v cukru – smíchejte bílek s trochou vody, přidejte ořechy a podle chuti cukr a skořici. Dejte na hodinu péct do trouby, dokud nebudou křupavé.


Žloutek

  • Zahušťovadlo – využije žloutky jako zahušťovadlo do polévek a omáček, kterým dodáte hladký a matný nádech. Přidávejte je až tehdy, kdy už není polívka vařící, abyste neměli praženici.
  • Majonéza – té není nikdy dost, tak proč vyhazujete žloutky? Vždyť stačí, když je tyčovým mixérem rozšleháte a postupně po kapkách přidáte olivový olej. Potom už jen dochutíte citronovou šťávou nebo vinným octem.
  • Zmrazte je – samotné žloutky během skladování vysychají, ale když do nich zašleháte sůl nebo cukr, tak vydrží a můžete je použít kdykoliv po vyjmutí z mrazáku.


Skořápky

Navzdory tomu, že skořápky nemají žádné potravinové využití, tak dříve, než je vyhodíte, můžete je použít na odstranění skvrn na hrnečkách od kávy nebo čaje. Stačí, když je namelete, dáte do hrnečku, zalijete vařící vodou a necháte působit přes noc. Skvrny by měly zmizet.

Zkuste příště využít všechny části vejce. Možná zjistíte, že jste vejci opravdu plýtvali a že jich nepotřebujete již tolik.