Nedělní oběd na tři dny aneb Jak to dělat jinak

Pečené kuře s brambory a zeleninou jako nedělní oběd je jedním z klasických českých jídel. Jen málokdy ho však sníme naráz, a tak nám zůstane na další dny. Už v pondělí ho máme po krk a zbytek letí nekompromisně do odpadu. S takovým plýtváním se dá jednoduše skoncovat. Stačí trošku tvořivosti a nedělní oběd přeměníme v několik zajímavých a dobrých jídel. Tady je pár tipů.

Plněné tortilly

Kousky masa ze zbylého kuřete ochutíme solí, gyros kořením, pepřem a zlehka opečeme na pánvi. Každý podle své chuti. Potom na pánvi opečeme tortilly, vložíme do nich připravenou kuřecí směs a přidáme další přísady, opět podle chuti a také podle toho, co lednice dá.


Zapečené těstoviny

Jednoduchý recept na dobré jídlo, u kterého zužitkujete zbytek nedělního oběda. Stačí uvařit těstoviny libovolného tvaru, přidat kousky masa, zeleninu a dochutit. Zalít smetanou, posypat nastrouhaným sýrem a dát zapéct do trouby.


Zeleninové placky

Zůstala vám zelenina? Žádný problém. Nakrájejte ji na drobné kousky, přidejte nastrouhaný sýr, dochuťte podle potřeby a promíchejte. Rozklepněte pár vajec a vmíchejte do směsi tak, aby se všechny ingredience spojily. Takto připravenou směs nabírejte lžící nebo sběračkou a pečte na olivovém oleji na středním stupni několik minut z obou stran.


Rizoto

Rychlé a jednoduché jídlo, které zvládne uvařit každý. Stačí jen uvařit rýži, přidat zbytky kuřecího masa, zeleniny, dochutit a dobře promíchat. Při servírování posypat jemně nastrouhaným sýrem a skvěle se k tomu hodí i kyselá okurka.


Sýrové kuličky

Nevíte, co s brambory, které už nikdo nechce? Nezoufejte. Připravte si bramborovou kaši, přidejte nastrouhaný sýr, dochuťte a vytvarujte z nich kouličky. Obalte je v trojobalu podobně jako řízek a osmažte na mírném plameni dozlatova.

Víte, jak jednoduše můžete předejít food waste – plýtvání jídlem? Trocha snahy, fantazie, tvořivosti a nedělní oběd již nikdy neskončí v koši.