Už jen jednu lžičku, nebo jak omezit plýtvání jídlem
Jednu lžičku za maminku, jednu za tatínka, jednu za sestřičku, říkávali nám rodiče i prarodiče, dokud talíř nebyl prázdný. Už i oni věděli, že plýtvat jídlem se nemá a že do boje s food waste je třeba se pustiti. Jen lžičkami to však nepůjde. Jak tedy?
Pořádek v chladničce
V ledničce byste měli mít pořádek a znát její obsah i po paměti. V takovém případě se vám nestane, že koupíte něco, co se už v chladničce nachází. Při ukládání potravin do chladničky byste měli dát ty čerstvé a nové dozadu, a ty starší vytáhnout dopředu. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením v podobě zkažených, zplesnivělých a smradlavých potravin.
Méně na talíř
Mnohdy se stává, že oči by jedly a na talíř si naložíme víc, než jsme schopni sníst. Potom nedojedené zbytky končí v koši. Naberte si tak raději méně a v případě potřeby si naložíte znovu. Předejdete tak vyhazování jídla a navíc budete mít pod kontrolou i příjem kalorií.
Rozlišujte data
Datum spotřeby a datum minimální trvanlivosti není totéž. Datum spotřeby vyjadřuje dobu, dokdy je potravina zdravotně v pořádku a po tomto datu je již neprodejná. Datem minimální trvanlivosti se označuje období, kdy je potravina v nejvyšší kvalitě. Po uplynutí tohoto data je však potravina nadále zdravotně v pořádku. Kvůli nerozlišování těchto dat tak lidé často vyhazují i dobré potraviny, které ještě mohli použít.
Motivujte se
Dodržovat všechna tato food waste opatření se může zdát na první pohled příliš náročné, ale chce to jen čas. Zatímco si na to zvyknete, motivujte se, abyste v této snaze vytrvali. A co je nejlepší motivací? Peníze, přece. Evidujte si, kolik jste díky těmto pravidlům dokázali ušetřit za týden či měsíc.
Kalkulačka a životní prostředí hovoří zcela jasně - omezit plýtvání jídla se vyplatí. Pocítí to nejen vaše peněženka, ale i příroda.