Pár rad, jak zachránit jídlo, aby nekončilo v koši

Upřímně, kolikrát jste řešili situaci s připáleným, přesoleným, rozvařeným či nedochuceným jídlem tak, že jste ho vyhodili dřív, než jste mu dali druhou šanci? I vy jste se tak zapříčinili o to, že každý Čech vyhodí v průměru 111 kilo potravin ročně, protože právě vařené jídlo je u nás druhou nejvíce vyhazovanou potravinou. Proto vám dnes prozradíme pár rad, jak takové jídlo zachránit, abyste již více zbytečně neplýtvali jídlem.

Jak na připálené jídlo?

Stává se, že čas od času se vám nepatrně jídlo připálí. To však neznamená, že ho musíte hned vyhodit, protože se dá stále zachránit, pokud není spálené na uhlík. Když se jídlo připálí při vaření, je třeba hrnec s jídlem vložit do většího hrnce se studenou vodou, aby ho zchladila. Potom postupně vybrat lžící nebo vařečkou tu část jídla, která se dá hladce vyjmout.

Pokud se jídlo připeče v troubě, tak je třeba z něj stáhnout svrchní část a ochutnat, zda je zbytek dobře tepelně zpracován. Stále však chutná trochu spáleně? Nevadí, překryjte ho vlhkým ručníkem na 10 minut. Pokud ani to nepomůže, tak stačí přidat barbecue nebo pikantní omáčku a učinit z něj uzenou specialitu.


Jak na přesolené jídlo?

Existuje několik způsobů, jak zachránit přesolené jídlo. Někdy stačí pokrm jednoduše opláchnout vodou. Pokud to nepomůže, tak je třeba jej přivést do varu v nové vodě, nebo dát do misky s vodou na 5-10 minut, aby se sůl rozpustila. Avšak ne na všechna jídla se dají aplikovat tyto způsoby. V takových případech zkuste přidat další ingredience a slanou chuť "rozředit".


Jak na rozvařené jídlo?

Ani rozvařené jídlo nemusíte hned vyhazovat. Rozvařenou zeleninu zvládnete šikovně přeměnit na pyré nebo krémovou polévku. Z rozvařených těstovin jsou vždy dobré zapékané těstoviny a z rozvařeného masa se dá udělat chutné pečené maso.


Jak na nedochucené jídlo?

I jídlo bez chuti se dá napravit v závislosti na konkrétním pokrmu. Nemastnou - neslanou chuť rýže, zeleniny, polévek a šťáv k masu změníte použitím bujónu. Některým pokrmům můžete navrátit chuť pálivou či barbecue omáčkou. Nezapomínejte ani na sůl a ostatní klasické koření. Pokud nic nepomáhá, tak uvažujte nad tím, jak byste mohli nevýrazné jídlo zakomponovat jako ingredienci do jiných pokrmů.

Říká se, že každý si zaslouží druhou šanci, tak proč ne i nedokonale uvařené jídlo? S těmito radami dáte "nepodařenému" jídlu správný šmrnc a nebudete tak již zbytečně plýtvat jídlem.