Jak si uklidit ledničku, abyste vyhazovali co nejméně potravin?
I vy se chcete vyhnout vyhazování potravin a jejich zbytečnému plýtvání? Pokud nevíte jak na to, prvním krokem by mohl být úklid a přeorganizování svých zásob. Správně uložené a skladované potraviny tvoří v tomto případě základ. Pokud se naučíte, jak jednotlivé potraviny a hotová jídla správně skladovat, už nikdy nemusí skončit v koši.
Pořádek v lednici
Uklizená lednice s sebou přináší mnohé výhody - správně uložené potraviny vydrží déle čerstvé a pořádek v lednici vám nedovolí zapomenout na potraviny, které v ní máte. Přehledné uspořádání vede tedy k šetření peněz a zároveň ke snižování potravinového odpadu. Při uložení jídla do lednice platí určité zásady, podle kterých byste se měli řídit:
- Vrchní polička patří již uvařeným jídlům. Můžete zde uložit hotová jídla pečené maso, přílohy, dušenou zeleninu. Je dobré, pokud jsou tato jídla uložena v uzavíratelných nádobách.
- Další polička patří mléčným produktům - smetana, jogurty, pomazánky a samozřejmě i sýry. Tyto potraviny skladujte v původních obalech, abyste si dokázali ověřit jejich minimální trvanlivost.
- Pod mléčné výrobky se ukládají šunky a salámy, ale i maso, které je určeno k následnému zpracování.
- Většina lednic má dnes už i zásobníky na zeleninu a ovoce, které je třeba pravidelně kontrolovat.
- Potraviny se ukládají i do dveří chladničky - od vrchu začněte vajíčky, pokračujte přes omáčky, hořčice a kečup a do spodní části patří například víno, které jste nestihli vypít.
- Poslední rada na závěr - pokud víte, že potravinu určitě nestihnete zkonzumovat, uložte ji do mrazničky.
Pokud potraviny v chladničce uložíte správně, déle vám vydrží. Food waste je velkým strašákem současné doby a i taková banalita, jako uspořádání potravin v lednici, vám pomůže plýtvání potravinami zamezit.