Udržitelný život aneb Jak se dopracovat k bezodpadové kuchyni

Volné víkendy využívá skoro každý z nás na nákupy. Ve většině případů jde o velký nákup, kdy se snažíme obstarat si potraviny nejlépe na celý týden. Ve sladké nevědomosti ale nakupujeme o mnoho víc, než potřebujeme, a následujících pár dní skončí v odpadu mnoho dobrého a zdravého jídla. A v odpadu skončí nejen jídlo, ale i naše peníze. Kdybychom přepočítali jídlo, které vyhodíme, na peníze, byli bychom určitě nemile překvapeni. Dopracovali bychom se k částce, která by nám mohla zaplatit příjemný wellness víkend nebo možná i novou lednici.

S potravinovým odpadem se setkáváme téměř v každé domácnosti a o tomto celosvětovém problému se mluví stále víc a víc. Možná si myslíte, že dopracovat se k bezodpadové kuchyni je náročné, ale opak je pravdou. Postačí několik zásadních změn, pár správných rozhodnutí a najednou zjistíte, že potravinami plýtváte mnohem méně.


Co vyhazujeme nejčastěji?

Nejméně se nám daří, když máme spotřebovat všechnu zeleninu a pečivo. Právě tyto potraviny končí v koši nejčastěji. Ale neobvyklé není ani vyhazování ovoce, které když nestihneme sníst v krátkém čase, obalí se plísní a už mu není pomoci. Do odpadu putují i mléčné výroby, které jsou po vypršení data spotřeby – jogurty, smetany, pomazánky a podobně.

K plýtvání potravinami dochází téměř všude – plýtváme při samotném nakupování, při vaření a samozřejmě i tehdy, když vyhazujeme nedojedené jídlo, které jsme nestihli sníst. Problém s food waste je tedy velmi rozšíření, ale je pozitivní, že se jím zabývá stále více a více lidí na celé světě. Na problém poukazují různé organizace zabývající se udržitelným způsobem života i celosvětová média. Díky tomu se problematiky plýtvání potravinami dostává do povědomí mnoha lidí, kteří se snaží zlepšit svůj přístup k nakupování a spotřebě potravinami.