FOOD WASTE je tak velký problém, že se už před ním neschováme

Každým dnem je nás na světě stále více a více, a podle prognóz již v roce 2030 bude 30% potravin těžko dostupných nebo zcela nedostupných. My si to ale neuvědomujeme a jídlem plýtváme, jako kdyby se nechumelilo. Ročně se totiž vyhodí miliony tun potravin, což představuje třetinu celkové produkce. Toto je food waste, plýtvání jídlem, v přímém přenosu. FOOD WASTE je sociální, ekonomický, ale i ekologický problém v celosvětovém měřítku.

Proč to je sociální problém?

Nemáte špatný pocit, když při sledování reportáže o hladovějících afrických dětech v televizních zprávách házíte nedojedený kousek pizzy do krabice? Když se hranolek přibalených k hamburgeru ani nedotknete? Takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Hladem však netrpí jen děti v Africe, ale i u nás, možná i někdo z vašich sousedů. Takové nezodpovědné chování, když někteří nemají co do úst, rozsévá mezi lidi jen pocit nespravedlnosti a neúcty. To vede k nenávisti, dokonce až k nevraživosti napříč celou společností po celém světě. A to už je problém.


Proč to je ekonomický problém?

To, že FOOD WASTE jde do peněz, je jasné. Každý, kdo chce, si umí spočítat, kolik stály potraviny, které jsme vyhodili do koše. Což je samozřejmě náš osobní problém. Ale když si představíme, kolik stála výroba těchto potravin, a co všechno by se dalo za tyto peníze udělat, tak se dostáváme na globální úroveň zmíněného problému.


Proč to je ekologický problém?

K produkci potravin jsou potřebné zdroje - půda, voda, energie a další. Plýtvání jídlem tak není izolovaným problémem, ale i problémem ekologickým, protože plýtváme těmito zdroji. Jen pro představu - na výrobu jednoho kila hovězího masa je zapotřebí 15 500 litrů vody. Navíc při rozkladu potravin vznikají emise oxidu uhličitého, které negativním způsobem přispívají ke změně klimatu.

Pokud se nepustíme do boje s food waste, tak plýtvání jídlem se bude neustále zvyšovat s rostoucí populací, poptávkou po potravinách a zvyšujícím se blahobytem. Když však omezíme plýtvání potravinami, projeví se to nejen v našich peněženkách, ale i na globální ekonomice a životním prostředí. A to už stojí za to, nemyslíte?